Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Waarom lid worden van een studentenvereniging?

Je bent er uit: je start met een studie in Zwolle ! In een nieuwe stad is het fijn om nieuwe mensen te leren kennen, waarmee je samen je studententijd beleeft. In je studententijd gaat het ontmoeten van nieuwe mensen snel. Je leert medestudenten kennen tijdens introductieweken en studiegenoten in de collegebanken van je hogeschool of universiteit. Een andere manier om nieuwe vrienden te maken is lid worden van een studentenvereniging.

Veel studenten hebben hun mening over een studentenvereniging al gevormd. De druk om te presteren tijdens je studie is hoog. Lid worden van een studentenvereniging helpt bij de nodige ontspanning óf vormt juist de afleiding waardoor jij studievertraging oploopt. Ben je er nog niet uit of je lid wilt worden van een studentenvereniging? Wij vertellen je hieronder de voor- en nadelen van lid worden van een studentenvereniging!

Wel lid worden van een studentenvereniging - 8 redenen

Lid worden van een studentenvereniging heeft niet alleen sociale voordelen. Een verenigingsnetwerk is ook heel handig tijdens je studententijd én daarna. Zo kan het netwerk helpen als je een kamer zoekt, je wordt uitgenodigd voor leuke feestjes en later is die ene dispuutsgenoot toevallig werkzaam bij jouw droombedrijf. Wat zijn - volgens ons -  de 8 redenen om lid te worden van een studentenvereniging?

Reden 1: je maakt van je studietijd een studententijd

Je bouwt tijdens het verenigingsleven aan een (sociaal) netwerk en onderneemt van alles. Je bezoekt de leukste feestjes, gaat op reis met clubgenoten en organiseert activiteiten met je dispuut. Je doet dus unieke (levens)ervaring op en maakt mooie herinneringen.

Reden 2: je doet relevante ervaring op tijdens commissie- of bestuursfuncties 

Bij een studentenvereniging wordt wekelijks iets ondernomen. Alles wat in een vereniging gebeurt, wordt door leden georganiseerd. Je kunt (in je eerste jaar) aangeven dat je interesse hebt in een commissie- of bestuursjaar. Een commissie organiseert evenementen, doet de PR voor de vereniging, maakt het jaarboek of het draaiboek voor bardiensten. Een bestuur- of commissiejaar is erg leuk en staat vaak ook goed op je cv.

Reden 3: je hebt (meestal) een streepje voor bij een sollicitatie

Sommige bedrijven kijken naar opgedane ervaring tijdens je studententijd. Als je lid bent van een studentenvereniging, is er een grote kans dat je onderdeel bent bij de organisatie van een of meerdere activiteiten. Je leert dan in de praktijk om te organiseren, plannen en oplossen. Zaken die je niet altijd tijdens je studie leert. Door bij een commissie te gaan of andere nevenactiviteit te doen, heb je waarschijnlijk een streepje voor op andere sollicitanten bij een toekomstige sollicitatie.

Reden 4: je wordt automatisch geïnformeerd over leuke verenigingsactiviteiten

Door studentenverenigingen wordt veel georganiseerd. Denk aan reizen, (sport)competities en evenementen. Voorbeelden van evenementen of reizen zijn wintersport, zeilreizen en -wedstrijden, hockeytoernooien, liftwedstrijden, roeiwedstrijden, themafeesten, gala's en theatervoorstellingen. Als lid is er dus een heleboel waaraan je kunt deelnemen. En aangezien deze activiteiten voor grote groepen georganiseerd worden, zijn de kosten vaak ook lager!

Reden 5: je vindt makkelijker een kamer door je verenigingsnetwerk

Studentenverenigingen hebben vaak studentenhuizen op prominente locaties in de stad. Via de vereniging heb je de kans om makkelijker een kamer te vinden in een dispuuts- of verenigingshuis of via via.

Reden 6: je ontmoet (als je geluk hebt) vrienden voor het leven

Een feit is dat je bij een studentenvereniging snel nieuwe mensen ontmoet. Veel leden ervaren - ook later nog - een sterke band met hun verenigingsvrienden, omdat ze veel dingen gezamenlijk hebben meemaakt.

Reden 7: je netwerk is niet alleen tijdens je studententijd makkelijk

Oud-studenten profiteren nog steeds van hun verenigingscontacten. Tijdens een sollicitatieperiode zet je automatisch je netwerk uit je studententijd in. Je leert - vooral als je lid bent van een dispuut - mensen uit verschillende 'jaarlagen' kennen. Mogelijk werkt een van je dispuutsleden later bij jouw droombedrijf en kan hij je aandragen...

Reden 8 (de beste reden): omdat het gezellig is!

De beste reden om lid te worden van een studentenvereniging: je hebt (toegang tot) heel veel gezelligheid tijdens je studententijd!

Goed, dat waren volgens ons de redenen om lid te worden van een studentenvereniging. Er zijn natuurlijk ook een paar nadelen...

Niet lid worden van een studentenvereniging - 5 redenen

In de inleiding vertelden we dat de meeste studenten een vooroordeel hebben over het lid worden van een studentenvereniging. Natuurlijk kan een studentenvereniging simpelweg niets voor jou zijn. Je hebt geen zin in verplichtingen, hebt niet de financiële middelen of focust je liever op je studie.

We ondervroegen een groep studenten. Wat waren volgens hen redenen om niet lid te worden van een studentenvereniging?

Reden 1: ik heb genoeg vrienden of ik ken voldoende mensen in Zwolle

Een van de redenen die vaak gegeven wordt om niet lid te worden: "Ik ken al genoeg mensen." Vaak zijn dit studenten die in hun woonplaats zijn gaan studeren of uit de buurt komen van Zwolle . Zij besteden dan liever hun vrije tijd aan hun huidige vrienden of leren bij hun studie of andere vereniging nieuwe mensen kennen. Niets mis mee!

Reden 2: ik heb geen zin in de ontgroening van een studentenvereniging

Een veelvoorkomende reden: "Ik voel niets voor een ontgroening." De laatste jaren zijn een aantal nare verhalen over ontgroeningen naar buiten gekomen. Een serie als Feuten helpt daar ook niet bij. Wellicht leuk om te weten waarom een ontgroeningsperiode bij een studentenvereniging geïntroduceerd is? De achterliggende gedachte van een ontgroening is: het stimuleren van een groepsgevoel of groepsband. Als je het zwaar hebt, trek je als groep naar elkaar toe en leg je makkelijker contact. Je maakt tenslotte hetzelfde mee. Je helpt elkaar, steunt elkaar en vertrouwt elkaar. Dat is uiteindelijk de achterliggende gedachte van het 'studentenverenigingsgevoel'. Overigens ervaren veel studenten de ontgroening minder zwaar dan zij verwacht hadden.

Bedenk dat er studentenverenigingen zijn met én zonder ontgroening. Oriënteer je - bijvoorbeeld tijdens de introductieweek - op de ontgroeningsperiode van een studentenvereniging. Veel verenigingen zijn overgegaan naar een minder strenge 'kennismakingstijd', vanwege de regels die gelden voor een ontgroening. Studentenverenigingen verliezen hun subsidie als deze regels niet nageleefd worden. Meer weten over de ontgroening of KMT? We schreven eerder een artikel met alles wat je wilt weten over een ontgroening.

Reden 3: ik heb geen zin in verplichtingen 

In je eerste jaar wordt van je verwacht dat je op bepaalde avonden aanwezig bent op de studentenvereniging. Het doel is dat je tijdens deze avonden je jaarclub vormt en/of gevraagd wordt voor een dispuut. De verplichtingen zijn dus niet voor niets. Het is aan jou om te bepalen of je dit de moeite waard vindt. Meestal wordt een vaste borrelavond gepland, maar bij andere verplichtingen zoals tentamens kun je deze overslaan. Je bepaalt - na het vormen van je jaarclub - zelf hoeveel 'vrije tijd' je in de vereniging wilt investeren. 

Reden 4: het kost veel geld of ik heb niet de financiële middelen 

Door de nieuwe studiefinancieringsregels zijn extra kosten tijdens je studie niet wenselijk. Als lid van een studentenvereniging betaal je - net als bij een andere vereniging - een jaarlijks lidmaatschap. Word je lid van een dispuut, dan betaal je daarvoor ook contributie. De hoogte van de contributie verschilt per studentenvereniging en dispuut. De hoogte van de bedragen kun je van tevoren navragen. Met je jaarclub spaar je meestal maandelijks een bedrag wat door een van de leden wordt beheerd. Dit 'spaarpotje' wordt bijvoorbeeld gebruikt voor: jaarclub eten, dispuut vakanties en de 'bierpot' voor in de kroeg. Overigens verschillen deze afspraken per vereniging en bepaal je zelf aan welke groepsactiviteiten je deelneemt.

Reden 5: ik houd niet van "corporaal gebral..."

Persoonlijk vinden wij dit de minst goede reden om niet lid te worden. Niet elke vereniging heeft een 'corporale' uitstraling en 'brallende leden'. Sterker nog, elke studentenstad heeft maar één corporale gezelligheidsvereniging.

Zelfs tussen corporale verenigingen verschilt het 'corpsgehalte'. Je komt hier tijdens de introductietijd vaak snel genoeg achter. Tijdens deze week maak je kennis met alle studentenverenigingen. Je merkt snel of je een 'klik' hebt met de vereniging en de eden.

Blijkt een corporale of andere gezelligheidsvereniging niets voor jou te zijn? Elke studentenstad heeft ook nog heel veel andere verenigingen! Denk aan sportverenigingen, politieke verenigingen, religieuze verenigingen, culturele verenigingen en noem zo maar op. Ons advies: informeer bij de verschillende verenigingen, wellicht word je positief door een vereniging verrast!

Conclusie: word je wel of niet lid van een studentenvereniging?

We hopen dat we je geholpen hebben om de keuze om wel of niet lid te worden van een vereniging te maken. Twijfel je nog of ben je benieuwd welke studentenverenigingen Zwolle heeft? Bekijk ons overzicht met alle studentenverenigingen. Ongeacht of je wel of niet lid wordt: wij wensen jou een fantastische en onvergetelijke studententijd toe!

Tip: wil je niks missen van het studentenleven in Zwolle ? Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Je krijgt dan maandelijkse updates met leuke tips, hotspots, evenementen, kortingsdeals, vacatures en kamers.

 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Studeren in Zwolle

Ga jij studeren in Zwolle? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Zwolle heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Zwolle makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Zwolse studentenverenigingen? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt als je in Zwolle gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Zwolle-Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Hogescholen

In Zwolle heb je vier hogescholen waar je uit kunt kiezen. Met een groot studieaanbod kun je altijd jouw favoriete studie vinden. Lees hier meer over de hogescholen in Zwolle.

Universiteiten

Helaas heeft Zwolle geen universiteit, maar wel een aantal hogescholen waar je aan kunt studeren.
Wat is het verschil tussen bekostigd en niet-bekostigd onderwijs?

Als je op zoek bent naar een opleiding, dan kom je vaak de termen 'bekostigd' en 'niet-bekostigd (particulier) onderwijs' tegen. Maar wat is het verschil precies?

Alles over afstuderen

Je leest hier hoe afstuderen werkt en wat je moet regelen als je bent afgestudeerd. Ook geven we een aantal tips om je voor te bereiden op het afstuderen.

Verschil tussen associate degree, bachelor en master
Als (toekomstige) student krijg je vaak met de termen associate degree, bachelor en master te maken. Maar wat is het verschil nou precies?
Waarom studeren in Zwolle?
Wil jij in Zwolle studeren? Dan heeft deze stad je alles te bieden om je studententijd onvergetelijk te maken! Lees hier waarom je echt in Zwolle moet studeren.
Introductieweek in Zwolle
Tijdens de introductieweek leer jij jouw opleiding, de stad en jouw toekomstige studie- en stadgenoten kennen.
Wat is een ontgroening?

Wil je lid worden van een studentenvereniging en is er een ontgroening of KMT? Lees hier hoe een ontgroening eraan toegaat en hoe jij je kunt voorbereiden!

Studeren in het buitenland

Tijdens je studententijd kan je een deel van je studie in het buitenland volgen. Wij hebben de belangrijkste zaken voor je uitgezocht.

Overstappen van mbo naar hbo
Ga jij van mbo naar hbo? Dan breekt er een spannende periode aan. Wij zochten uit waar je allemaal aan moet denken als je van mbo naar hbo gaat!
DUO

DUO is een dienst van de overheid die onder andere studiefinanciering verstrekt en diploma's registreert. Lees hier wat DUO voor jou als student kan doen!

Waarom lid worden van een studentenvereniging?
Denk jij erover om lid te worden van een studentenvereniging? Lees hier wat de voor- en nadelen zijn van lid worden als student!
Toelatingseisen hogeschool en universiteit
Wil je studeren aan een hogeschool of universiteit? We hebben de belangrijkste toelatingseisen van hogescholen en universiteiten voor je op een rij gezet.

Zwolle Studentenstad

Het studentenleven in Zwolle is druk, gezellig en elke dag anders. Zwolle Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Zwolle!

Bijbaan in Zwolle

Op zoek naar een studiegerelateerde (bij)baan, stage of startersfunctie? Wij bieden jou het complete overzicht van Zwolle! Bekijk de vacatures en reageer om direct in contact te komen met de aanbieder.

Studeren in Zwolle

Ga jij studeren in Zwolle? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Zwolle heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Werken

Ga je in Zwolle studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Zwolle en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen

Ga je studeren in Zwolle? Dan is het wel zo leuk om er ook op kamers te gaan. Als je in Zwolle woont, leer je namelijk snel veel mensen kennen! Zwolle heeft veel leuke studentenhuizen en gebouwen waar je kunt wonen.

Geldzaken

Collegegeld, boeken, kleding, huur, eten en drinken... Studeren en het bijbehorende studentenleven zijn leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Zwolle.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.